Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tanyarisemova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1511275
Постинги: 306
Коментари: 1668
Гласове: 12173
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Постинг
08.06.2010 23:57 - Станислав Благов: Нашата цел е да превърнем Свищов в просветен център на река Дунав
Автор: tanyarisemova Категория: Регионални   
Прочетен: 9024 Коментари: 14 Гласове:
16

Последна промяна: 18.04.2011 00:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Откриване на комплекс "Светиниколско училище"
      
       В основата на всяко културно-просветно събитие и факт стоят причини от социално-икономически характер. Всяка общност има свои ценности, дати, събития, личности, които трябва да почита и уважава, които я сплотяват и създават нейна отличителна национална идентичност, нейното национално културно-историческо наследство, което е безспорно част европейското.
На 21 май в навечерието на 24 май –ден на българската просвета и култура се осъществи в Свищов  официално откриване на комплекс „Светиниколско училище”. Историята разказва…"В западната част на Свищов, в старата Харизанска махала, през 1846 година известният възрожденец Христаки Павлович-Дупничанин построява голямо едноетажно здание за училище. Нарекли са го Светиниколско училище. Над входната врата учителят Георги Владикин изписва каменен надпис с имената на свищовски дарители, на Христаки Павлович и своето име – каменорезач, славенобълг. учител.
image stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
В построеното през 1846 година „Светиниколско училище” Христаки Павлович е преподавал само две години – умира покосен от чумна епидемия – 21 юли 1848 година. Оставил съпруга вдовица в голяма нищета с 8 малолетни деца. Година след смъртта му безутешна в скръбта си,  се споминала.
Тогава най-големият му син Димитър Павлович бил на 14 год., по-малкият Николай Павлович на 13 г., останалите Илия на 4 г., Павел на 2 г. и четири момичета Мариола, Екатерина, Пауника и Хрисанта, които деца израснали с подкрепата на богатият им вуйчо и сродници.
След смъртта на Христаки Павлович, главен ръководител на училището става възрожденецът и революционер Тодор Хрулев. Той учителства до 1864 година, после е заточен в Диарбекир и умира там на 31 януари 1865 година. Днес улицата на която се намира училището носи неговото име.   Христаки Павлович е един от големите дейци за културното издигане на българския народ от първата половина на XIX век. Работил през епохата на току що почналия културен възход и свършил живота си толкова рано, той оставя в народната съкровищница много повече, отколкото е могло да се очаква. Той учителствал и писал книги за учениците си, сам приготвял учебниците си, освен това дава и други полезни книги за прочит. През 1833 година е написал първият български учебник по аритметика за българските училища и то в няколко части. -„Аритметика или наука числителна”. Това е много преди учебниците на Неофит Рилски. Навсякъде в живота му горещия патриотизъм е бил негов спътник. Това особено ясно проличава в предговорите на неговите учебници. Най-важното съчинение на Христаки Павлович, чрез което обезсмъртил името си е „Царственик или История болгарская…(1844 г.)”. Тоя книга се появила измежду българите, „като ангел вестител” (казва Д. Хранов). Тя раздухала „хвърлената от отца Паисия искра, запалила свещения огън в сърцата на голяма част от българския народ…за по нататъшното му съзнание, след което се появиха нови фактори, нови будители и дейци.”. За кратко време тази книга е била разпространена между хората и в училищата. Всеки, който можел да чете се снабдявал с книгата и я е учил наизуст, за да я разкаже на тези, които не могат да четат. Това е първата печатна българска история!

През годините сградата на Светиниколското училище се използва за различни цели. Знае се, че за училище се използва през 1892, 1900 и 1911 г. Много години тази историческа сграда се е използвала и за стопанска цел – била е мандра. В по-ново време тук се открива филиал на Историческия музей „Алеко Константинов”, като се уреждат три музейни отдела: „Развой на учебното дело”, „Живот и творчество на художника Николай Павлович” и „Картинна галерия”. След продължителни години на занемаряване постепенно започва и се реализира  възстановяването на тази свята историческа сграда и вдъхването на нов културен „живот” в духа на славните свищовски традиции. Сградата на „Светиниколското училище е една от единствените две запазени до наши дни училищни сгради в България, построени през първата половина на XIX век, другата сграда е „Даскаловница” в град Елена. „Светиниколското училище” днес е в списъка на паметниците на културата с категория "Национално значение" на територията на област В.Търново под №116/ ДВ бр.51, 1973 и е част от европейското културно- историческо наследство. През 2007 година Общинският съвет реши къщата да бъде ремонтирана и в нея да бъде открит Музей на българската просвета”. За целта Община Свищов осигури 147 600 лева за основен ремонт. През август 2009 г. бе одобрен проект „комплекс Светиниколско училище”   разработен от сдружение „Свищов – минало, настояще и бъдеще”, намиращо се на ул.”Димитър Хадживасилев” 10, град Свищов, представлявано от неговия председател д-р Иван Динков. Проектът е на стойност 7200 лв. От които 4 800 лв, финансира Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), по програма „Общностно развитие и гражданско участие”, фонд „Хората решава” с финансовата подкрепа на „Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа”(www.wcif-bg.org), като 2400 лв. е финансовият принос на община Свищов. Проекта се изпълнява  за период от 8 месеца. Основната цел на проекта е да се съхрани едната от двете най-стари училищни сгради в България, намираща се в Свищов, и да се използва за популяризиране историята на началото на светското образование в България. По този начин да съдейства за популяризиране и защита историята на гр. Свищов, като водещо селище в просветно и културно отношение, което ще допринесе за развитие на културния туризъм в региона. Предвижда се в „Светиниколско училище” да се осъществяват разнообразни образователни дейности насочени към деца, чрез използването на „взаимната метода”-връстници обучават връстници метод използван от Христаки Павлович, по този начин сградата да се превърне не само в музей на образованието, а в културно средище. Привличане на млади хора, които да бъдат ангажирани с проучването, опазването, развиването и популяризирането на местното културно наследство.
Комплекс „Светиниколско училище” разполага с четири зали и входно антре, които са изцяло обзаведени чрез реализиращия се проект.
На 21 май комплексът бе открит с богата програма в която участваха ученици от всички училища в Свищов. Програмата бе открита от двама възпитаници на Търговската гимназия Йонна Каменова и Анатоли Ангелов. Те представиха всички гости. А те бяха Станислав Благов-кмет на община Свищов, Пламен Александров-заместник-кмет "Социална и интеграционна политика", Милена Георгиева Богданова-Личева-началник отдел "Образование и култура", Таня Игнатова Ликова-главен експерт "Култура", доц. д-р Юлия Николова, доц.д-р Стефан Стефанов-декан на факултет „Стопанска отчетност”към СА „Д.А.Ценов”, учители, ученици, просветни дейци и граждани. По покана от мениджърката на проекта-Таня Рисемова специални гости бяха Владимир Качаклиев – председател на фондация „Право на свободен избор”, неговите момчета, като и художничката адвокат Илияна Димитрова със своя съпруг д-р Юлиян Рабчев. Рисуването е страст, която никога и при никакви обстоятелства не я напуска. Нито при пребиваването й в Алжир, нито в Тунис. Нейните картини всички гости и посетители можеха да разгледат в една от залите на комплекса.
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
водещите Йонна Каменова и Анатоли Ангелов
image
председателят на сдружението реализиращо проекта-д-р Иван Динков
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Празникът завърши с приведствено слово от г-н Станислав Благов-кметна община Свищов, който каза "Нашата цел е да превърнем Свищов в просветен център на река Дунав"www.focus-radio.net/
image

И както традицията повелява всички гости при влизане в комплекса бяха почерпени с хляб и сол.

image

image

image

image

image

Всички снимки от тържеството можете да разгледате ТУКГласувай:
16
0Спечели и ти от своя блог!
1. ka4ak - Прекрасно го беше организирала!:)))
09.06.2010 00:52
Впечатлен съм!Радвам се че те познавам!България трябва да се учи от Свищовлии и Вашия БУДИТЕЛСКИ ДУХ!!!:)))
цитирай
2. iliada - Привет ,Танечка!:)
09.06.2010 08:16
С голямо любопиство разгледах постинга и си възстанових част от онези вълнуващи моменти от тържеството,който ме докоснаха в Свищов.
Не случайно в Свищов има толкова много училища и толкова духовен живот .........
Щастлива съм ,че бях от поканените гости в тържеството и можах да споселя празника Ви.Бях щастлива ,че видях толкова много усмихнати детски личица , че си припомних ,каква беше България малко преди демокрацията-с много деца и завладяваща детска глъчка..............
Прегръщам те ,Танечка и ти благодаря !:)
цитирай
3. zvezdichka - :)))
09.06.2010 11:22
Дечицата са големи сладури :). Сигурно е било интересно да ги наблюдаваш.

А мен ме впечатлиха следните думи от постинга: "Всеки, който можел да чете се снабдявал с книгата и я е учил наизуст, за да я разкаже на тези, които не могат да четат." Каква искра само...
цитирай
4. umma - Чудесен постинг, Таня! Пожелавам никога да не угасва будният дух на Свищов и жителите му !!!
09.06.2010 13:16
Поздравления и за теб - като деен и неуморен организатор на събитието :)
Прегръдки и усмивки за теб :):):)
цитирай
5. inel379 - Поздравления за чудесния постинг!:)
09.06.2010 20:03
Добър пример за родолюбива памет!
Честит празник, мила!
С приятели до себе си да бъдем е посланието на този прекрасен ден!
Ведри мисли към теб!:)
цитирай
6. razkazvachka - ама вие сте
10.06.2010 23:16
заразителни!
Браво на вас!
цитирай
7. yuliya2006 - ЕЙ, СТРАХОТИЯ СИ! ДА ТЕ ИМА СЛЪНЧ...
10.06.2010 23:27
ЕЙ, СТРАХОТИЯ СИ! ДА ТЕ ИМА СЛЪНЧИЦЕ..ДА ТЕ ИМА!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" втора част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
8. zaw12929 - Ннннямам думи от вълнение. Много искам
11.06.2010 07:28
В този музей да се върнат от София и сложат ОРИГИНАЛИ ОТ "УЧЕБНИЦИТЕ" НА Христаки Павлович и дригите учители
Град, на първото светско училище от 1815 година, където учителства друг ветеран на просветата Емануил Васкидович. Градът с Търговска гимназия и Академия... Какъв исполин!
Помня с най голямо вълнение текстове от неговите "Учебници"- написани на тетрадки с широки и тесни редове на тема "Мати Болгария" По късно в студентски години, когато ги потърсих, за да ги препрочета, разбрах, че са иззети от първото читалище на България и занесени в София.
Този град е съкровищницата на българското просвещение, което трябва да се знае и предава , като легенда, за упоритата българска борба за наука и просвета, когато не е имало българска държава е горял духът на българщината, които ни съхранява. Не хайдуците, а просветителите и църковните дейци са допринесли, да се зароди и живее духът на българщината. Ще спонена още че в Свищов са учителствали Неофит Бозвели, а по късно Николай Лилиев, че е родното място на Щастливеца. Вместо негативизум и скандали в сдружение Българите пръскат просвета и дават дейци на освободителното движение и експерти на новото управление.
Поклон град на моето щастливо детство! Свищов! Първият град с академично образование 1936 г след столицата! Ти заслужаващ този музей на просветата!
Ти си доказателство, че науката е сила, която ражда блага. Ти си център и на икономиката с най голямото товарно българско пристанище на Дунава, завод за целулоза и коприна, каквито имат само 4 държави в света и с плодородна земя и работливи селяни! Бъдете благословени! Помага Бог!
Поклон пред моя учител Попхристов!
цитирай
9. konstant7 - :)
11.06.2010 21:48
Поздравления и благодарности за това , което правиш,
Нека Бог закриля и подкрепя ,твоят възрожденски , неспокоен дух !
цитирай
10. tanyarisemova - извинявайте на това че не отговарям ...
13.06.2010 20:24
извинявайте за това, че не отговарям на коментарите ви, но съм на морето вече. Първо времето ми е строго разпределено, компютърната зала работи до 10 ч. и достъпа до компютри е ограничен. Залата е една в целия град.Компютрите са малко.
цитирай
11. tanyarisemova - ЕЙ, СТРАХОТИЯ СИ! ДА ТЕ ИМА СЛЪНЧ...
13.06.2010 20:25
yuliya2006 написа:
ЕЙ, СТРАХОТИЯ СИ! ДА ТЕ ИМА СЛЪНЧИЦЕ..ДА ТЕ ИМА!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" втора част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


Можеш естествено, нямам нищо против.
цитирай
12. iliada - Радвам се да разбера ,че вече си се адаптирала към новата обстановка,Таня!:)
13.06.2010 22:54
Радвам се ,че успяхме да се срещвем допълнително и ти благодаря за отделеното време!
Интересно и успешно пребиваване на морето ти желая от сърце!
цитирай
13. анонимен - Хаджи Димитрово
23.08.2010 12:55
Здравейте, преглеждах вашите снимки и вашите предложиения по различни проекти. Идеята вие много хубава че на всички ни си иска нашия роден край да е най хубав, а с това и да стане обичано място не само на Свищовлий, но и на гостите на Свищов. Наред с всички тези идеи и престоящи проекти върху които работи общината,.... замислял ли се е някой от вас за проекти и в околностите на града, като например селата предналежащи на община Свищов, Хаджи Димитрово, Совата, Козловец........аз смятам че общината неможе без тези центрове и те немогат без общината, за целта е необходимо да се разговаря с кметовете на селата, а те с удоволствие ще сътрудничат за изготвянето на проекти. Но както всяко нещо за да има добри проекти, трябва да има сътрудничество и подкрепа от страната на обшината. На всички би ни харесало нашия роден край да е най хубавия, да не говорим че може да привлекат туристи и да се откият работни места за все още намиращисе млади хора по селата така на тайн няма да им се налага да мигрират.


Почитател на Хаджи Димитрово.


цитирай
14. elina71 - Танита ,знаеш че те подкрепям
30.10.2010 15:54
изцяло,но вече не вярвам на предизборни кметове,които казват ,че "децата са приоритет на Община Свищов",защото имат в предвид НЯКОИ деца !!!Това го слушаме вече....години,но действителноста е друга,освен ако не кажа и аз " нашия скъп кмет" ,но знаеш че не мога - скъп може да е единствено живота на близките ми .
Усмивки от мен Танита!
цитирай
Търсене