Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tanyarisemova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1511275
Постинги: 306
Коментари: 1668
Гласове: 12173
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Постинг
15.03.2010 23:40 - Свети Николското училище на Х.Павлович -музей на образованието или квартално кръчме(продължение)
Автор: tanyarisemova Категория: История   
Прочетен: 4503 Коментари: 2 Гласове:
22

Последна промяна: 16.12.2010 03:28


КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО В РИСК

В ПОДКРЕПА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО и raylight (Лъчезар Томов)
Да спасим културното си наследство (фейсбук група)
Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) Национално обединение Съхрани българското
image

продължение...
Статията  дава отговор на въпросите-
за кого и кога се жени Христаки Павлович? Кой му става кум? Къде се осъществява годежа? От какво се разболява и умира? Колко деца има? Кои са неговите съчинения? Коя е първата печатна българска история?

 image
Христаки Павлович
(1804 - 21 юли 1848 г.)

image
комплекс "Светиниколско училеще"
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
е в списъка на паметниците на културата с категория "Национално значение" на територията на област В.Търново
mc.government.bg/images/NPK/VELIKO_TARNOVO.pdf
под №116/ ДВ бр.51, 1973

image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com
image
stnikolskoschoolcomplex.blogspot.com

    Свищовци оценили способността на Христаки Павлович и затова решили да го свържат завинаги с града. Преценена била подходяща за него девойка, дъщерята на свищовския търговец Атанас Илиев с име Севасти (Севастия)№, братовчедка на Драган Цанков от чорбаджи Цанковия род. На 1-ви октомври 1833 г. Станчов (Димитър Станчоолу) придружил Павлович до Зимнич, където Атанас Илиев живял със семейството си. Там, с неговото присъствие станал годежа между учителят Христаки Павлович и Севасти(Севастия), а той самият им станал кум. За тия важни събития в живота си Павлович оставил следните бележки. „ 1833 1 октомври сгодих се От Зимнича чрез господина Станчоолу В Свищов за Севасти… 31 декември венчах се у Зимнича минах в Свищов”       Тихата по характер и мила по сърце Севасти (Севастия) засилила симпатиите на свищовската общественост към съпругът й. Тя го въвела в живота на градската среда и благодарение на нея той направил по-разностранна своята дейност. Добил смелост и възможност да открива училища, да бъде полезен на всички. Брачният им живот ги дарява с осем деца.

     През 1845 г. руският професор и пътешественик Виктор Григорович, минавайки през Свищов, отбелязва в дневника си: „Имах удоволствието да се запозная с един от първите основоположници на българската писменост, Христаки Дупнинчанин”. А в писмо до видния възрожденски книжовник Неофит Рилски (1836 г.) Захари Христович Зограф споделя: „Имаме само две машали (факли), що светят на нашата безчислена България, едната-Ваше всепреподобие, а втората на Христаки Павлович”
image

image

    image
худ.Николай Павлович

     За нещастие той става жертва на пренесената от Индия холера. От тази ужасна болест се заразил и Христаки Павлович. Младият и силен организъм се борил 16 дни. Починал на 21 юни 1848 г. на 44 годишна възраст.Оставил неоценими заслуги и хубави спомени за неуморен и полезен труд, живот и ценни дела.  По повод смъртта му неговият любим учител Тодор Хрулев написал следното стихотворение : „Песенъ Свищавскаго учителя, покойнаго Христаки Павлович македонеца съчинена от ученика его Теодора Хрулювскаго Лясковичанина”  image
След смъртта си Христаки Павлович оставил съпруга вдовица в голяма нищета с 8 малолетни деца. Година след смъртта съпругата му безутешна в скръбта си  се споминала.
Най-големият му син Димитър бил на 14 год., по-малкият Николай на 13 г., останалите Илия на 4 г., Павел на 2 г. и четири момичета Мариола, Екатерина, Пауника и Хрисанта, които деца израснали с подкрепата на богатият им вуйчо и сродници.

Христаки Павлович е един от големите дейци за културното издигане на българския народ от първата половина на XIX век. Работил през епохата на току що почналия културен възход и свършил живота си толкова рано, той оставя в народната съкровищница много повече, отколкото е могло да се очаква. Той учителствал и писал книги за учениците си, сам приготвял учебниците си, освен това дава и други полезни книги за прочит. През 1833 година е написал аритметика за българските училища и то в няколко части. Това е много преди учебниците на Неофит Рилски. Навсякъде в живота му горещия патриотизъм е бил негов спътник. Това особено ясно проличава в предговорите на неговите учебници. Най-важното съчинение на Христаки Павлович, чрез което обезсмъртил името си е „Царственик или История болгарская…(1844 г.)”. Тоя книга се появила измежду българите, „като ангел вестител” (казва Д. Хранов). Тя раздухала „хвърлената от отца Паисия искра, запалила свещения огън в сърцата на голяма част от българския народ…за по нататъшното му съзнание, след което се появиха нови фактори, нови будители и дейци.”.

image

За кратко време тази книга е била разпространена между хората и в училищата. Всеки, който можел да чете се снабдявал с книгата и я е учил на изуст, за да я разкаже на тези, които не могат да четат. Това е първата печатна българска история!
Останалите са:
-         „Аритметика или наука числителна…”(1833 г.)
image

             -„Разговорник греко-българский..” (1835 г)      -„Писменик общополезен” (1835 г.)
- „Граматика Славяно-българска…(1836 г)
- „Канон молебний…”(1841 г.)
- География или землеописание в ръкопис
Превежда от гръцки и издава „Баснословие синтипи философа” (1844) и „Изгубено дете” (1844) на Хр.Шмид от сръбски език.

Да се пишат и издават толкова книги в тези тежки години, на гонения от страна на гръцките фанариоти, е било равносилно на подвиг. Неговите произведения имат значение не само със своето съдържание, а и с въздействието върху българската обществена мисъл. Неговата цел е била Историята на Паисий да бъде предложена в една по - лесносмилаема и подредена форма на българското общество. Христаки Павлович осъзнавал ясно предначертаната задача, която следвал смело и неотклонно. Тук той е истински последовател на Паисиевото дело за национално самозапазване и духовно издигане. Не по – малко значение има неговата дейност и съчиненията му за нравствено издигане на народа ни. При всички неблагоприятни за делото му условия, Христаки Павлович успя да изгради светъл паметник със своите съчинения.
Ламартин казва: „Прахът на мъртвите е създал Отечеството”, но затова пък потомството е длъжно за назидание на младите, да отдава почит на заслужилите народни дейци. „Ако е сладко да умреш за Отечеството, дваж по – сладако е да живееш за него, да посветиш своето време, своите сили и най – добрия дял от сърцето си”. Това нещо Христаки Павлович го съзнаваше много добре, затова вложи своите сили и дарования в служба на своето Отечество. За много кратко време, само 17 години между 1831 и 1848 година, той начертава нови пътища, по които трябва да се върви, за да бъдем това, което сме днес.

Севастия от гръцкото севаст и означава господарка, повелителка.


Тагове:   музей,


Гласувай:
22
0Спечели и ти от своя блог!
1. zvezdichka - Много интересно
17.03.2010 23:11
ми беше да прочета за този буден българин, който се е раздавал за България и е търсел да издига нейната памет, продължавайки делото на Паисий! А и за другите му таланти ми беше интересно да науча :).
Благодарности!
цитирай
2. tanyarisemova - П Р О Г Р А М А НА СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" за 2009-2010
18.03.2010 22:14
БЪДЕЩ ПРОЕКТ
Сборник "Будителите на България"
проект на
СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО"

СДРУЖЕНИЕ "НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО" работи по изработката на изключително богат сборник с информация за български будители през вековете.

Имаме нужда от хора, които да помогнат за осъществяването на проекта
http://www.suhranibulgarskoto.org/bg_programa.php
цитирай
Търсене